Yleisiä kysymyksiä
katsastukseen liittyen

Mistä tiedän, milloin auto on katsastettava?

Ajoneuvo on katsastettava vuosittain viimeistään rekisteriotteeseen merkittynä käyttöönottopäivänä. Katsastaminen on hyvä suorittaa hyvissä ajoin ennen tuota päivää. Katsastusaika alkaa neljä kuukautta aikaisemmin henkilö- ja pakettiautoilla ja kuusi kuukautta aikaisemmin kuorma- ja linja-autoilla sekä kuorma-auton perävaunuilla. Uutena ostettu yksityiskäytössä oleva henkilöauto auto on katsastettava ensimmäisen kerran kolmantena vuonna käyttöönottopäivästä ja seuraava vuosi on katsastusvapaa. Pakettiautoissa sama käytäntö, kuitenkin niin, että katsastusvapaata vuotta ei ensimmäisen katsastuksen jälkeen ole.

Milloin perävaunu pitää katsastaa?

Perävaunua, jonka kokonaismassa on enintään 750 kg, ei tarvitse katsastaa. Jos perävaunun kokonaismassa on 751-3500 kg, se on katsastettava käyttöönottovuodesta laskien joka toinen vuosi kulloinkin aina vuoden loppuun mennessä. Kahden vuoden välein katsastaminen koskee myös matkailu- ja veneenkuljetusperävaunuja eli ns. trailereita.

Mikä on määräaikaiskatsastus?

Määräaikaiskatsastus on termi ns. normaalille vuosikatsastukselle, jossa tarkistetaan liikenneturvallisuuteen vaikuttavat tekijät ajoneuvosta mm. jarrut, renkaat, ohjaus- ja hallintalaitteet, valot sekä pakokaasupäästöt.

Mikä on rekisteröintikatsastus?

Rekisteröintikatsastus on yksittäiselle ajoneuvolle sen luokittelua varten suoritettava tarkastus. Rekisteröintikatsastuksessa, joka tehdään ajoneuvolle ennen sen rekisteröintiä Suomessa, todetaan ajoneuvon tekniset tiedot ja säädöstenmukaisuus sekä tarkastetaan ajoneuvon kunto, rakenne ja varusteet.

Mikä on muutoskatsastus?

Muutoskatsastus on ajoneuvon muutosten hyväksymiseksi ja rekisteriin merkittyjen tietojen muuttamiseksi tai täydentämiseksi suoritettava katsastus.